Selasa, 17 Ogos 2010

Marquee Tent

Masa sibuk2 tengok album2 baju pengantin kat Molly Bridal bersama MIL n enche tunang, tetibe terdengar enche tunang tanya "sini ada katering and kanopi tak?" then die tanya kanopi besar.. aikss... mcm tertarik je dengar... then dengarla kak Molly sebut Marquee Tent.. uiks apa benda tu?? pastu dengar enche tunang cakap die besar bla.. bla.. bla... macam dewan.. (hehe dengar point2 penting je coz suara enche tunang slow romantik2 gitu, xmacm yuna.. Jelas Nyata dan Terang! hik2)

Ok sambung,Uiks, nape xpernah dengar pon.. apa benda tu??? rasa ketinggalan betul tibe2.. yuna pon tengokla album Marquee Tent kak Molly tu.. wahhh.. canteknya.... orang tu buat ala2 garden wedding taw.. die letak 3 marquee tent kiri dan kanan... dan tengah2 die laluan pengantin ke pentas pengantin yang macam english style wedding tu..

Ok, sebenarnya yuna bukan nak cerita ni, yuna nak cakap yang marquee tent ni besarr... dan bila susun2 meja bulat dalam dia dah rasa macam suasana dalam dewan.. yuna da men"google"kan diri.. tapi tak banyak yang macam yuna tengok kat album tu.. sume version yang ada ala2 dinding macam oversea la.. diorangkan sejukk..yang yuna tengok ni,die open je tepi die.. sesuaila dengan suhu tempatan kite.. kalau ada dinding2 ni mawu pengsan kepanasan...

Marquee Tent tu macamnila.. besarrkan...
yang yuna tengok tu kat padang.. so memang nampak cantek..
susunan meja die ala2 dewan kan... lebih kurang 24 meja.
tapi gambo atasni susunan die tegak je..
so xberapa menarik dan terlalu padat untuk 5 khemah...
dan tiang die tinggi sangat
(ceh.. suka2 je komen)

source : Google
Hish! xjumpala Marquee Tent version Malaysia punya lagi kat google..
tapi yang yuna tengok aritu lebih kurang macamni
tapi dinding2 tu xdela.. open je..

source : Google
luaskan.. n nampak grand gitu! ^_6

source : Google
Kak Molly cakap untuk seribu tetamu, 5 Marquee Tent da cukup.
kalau dalam gambo atasni, banyak sangat. sampai 13 tent plk.
ni sebab wedding org2 putih ni makan serentak..
ala.. macam kat dewan2 jgkla kan.. kalau version malam,
makan sume serentak

source : Google
so, cukupla 5 tent je kalau majlis makan buffet macam kite..
coz orang makan berganti2.. (hik2 mcm lari berganti2 lak)
5 khemah ni boleh memuatkan sehingga 24 meja macam gambo pertama..
tapi betterla jangan padat2 sangat.. cukupla dalam 15-18 meja ke.
so boleh menampung dalam180 orang pada satu2 masa..

source : Google
haa... jumpa gak yang dinding open macamni..
(abaikan pengantin)
yuna nak tunjuk luas kalau amik 5 khemah ni..
(gambar pertama tadi pon 5 khemah gak)

source : www.marquee-hire.info
Pakej Marque Tent ni sekali dgn underlayer ni sume..
kalau takde mmg xcantek langsung..
samala macam kanopi arabic sume tu kan..

source : DIAKASIH PHOTOGRAPHY
Pelamin pon boleh sumbat yang besar2 dlmni...
so, pelamin besar pon da boleh guna
tak terhad kat dalam dewan je da ^_^

source : Google
Dalam gambar Kak Moly tu pon letak benda ni kat depan..
kat tengah2 antara khemah untuk laluan pengantin tu..
memang ala2 garden wedding gitu!

Kat bawah ni beberapa view dalam Marquee Tent
saja share kalau sape2 berkenan dengan Marque Tent ni..^_^
sume amik dari google je..

Tema Putih Biru ^_^

Tema Merah Hitam ^_6
Cantek ar kerusi die..

Tema Hijau Putih >_<


Kat bawahni pulak satu contoh penggunaan Marquee Tent
Majlis perkahwinan anak menteri besar Negeri Sembilan
ni baru je 5 minit lepas tengok gambo FB cikgu sekolah dulu
die gi wedding ni pada bulan june lepas .. ^_6

Cikguku dengan MB negeri 9

Marquee Tent yang dua hujung sana tu

Manteri Besar mengiringi anaknya..
nampak tingkap belakang tu..
Rupanya da adala version ada danding and tingkap tu..
canteknya!!

Singgahsana raja sehari...
bawah khemah pon da boleh letak besar2

Marquee Tent version xde dinding..

saiz???

Marque Tent ni 12m x 5m.. lebih kurang 40' x 16'
so kalau amik 5 kemah susun sebaris = 40' x 80'
bersamaan 8 kanopi arabic or Pyramid
kalau arabic satu = RM450 x 8 = RM3600
enche tunang guna 7 kanopi je...
so baru RM 3150

Harga???
(cea... macam promosi barang2 sale lak)
harga 1 Marquee Tent = 1000
masih boleh nego lagi tu..
so kalau 5 da 5000 da tu..

lebih 2000 dari bajet asal kami.. 0_O

~~~juz review pasal benda yang yuna tak pernah tawu sebelum ni...
enche tunang tak amik pon Marquee Tent ni..
kami tak cukup mampu untuk itu.. cukupla kanopi2 biasa je ^_6
janji tetamu boleh duduk dan makan dengan selesa.
tapi kawan2 yang ada bajet lebih trylah ea!
pastu jemput yuna taw.. nak merasa duk dalam die.. hehehe ^_6





13 comments:

Pansy Princess berkata...

hye
first time nk komen sini.. tumpang lalu ye :)

nway,nice info there. tapi mahal jugak tent nih. kalau ade bajet lebih blehlaa amik kan? kalau x.. better stick plan yg menjimatkn. hehe

YuNa berkata...

hi princess : hehe lalula.. memang dialu2kan pon.. ^_^

huhuhu memang menarik sangat.. tapi bajet takde la.. enche tunang ni tgah mencari2 kanopi lagi ni.. yuna xpyah carik da kanopi2 ni.. coz da sekali pakej dengan katering!! sangat menjimatkan coz tak sampai 10k pon taw.. wink.. wink.. caterer bg free 5 kanopi.. juz add on 1 kanopi je lg.. ^_6

~CiK NadiRa~ berkata...

1 tent ni 1000?hmm...include all meja ke??coz i pun ada tnya canopi vendor..total semua dalam Rm13-14 ribu tau...gerun dgr...huhu

YuNa berkata...

yup 1 tent ni 1000.. tp kene amik 5 tent.. so sume dalam 5000.. vendor kat mana tu?? huhu mahalnya! ni kat JB.. 1000 siap sume skali dengan meja n kerusi.. ^_6

Jihan Amalinna Bajuri berkata...

slm,sy nk tny berkenaan dgn marquee tent,bole x share contact person penyewa marquee tent ni area JB.

tq.

sheehan berkata...

salam.. boleh bagi no cantact atau website kak molly tu x? sy berminat abt marquee tent tu...

caras berkata...

Miss boleh bg no contact..berapa kadar sewa satu marquee tent?kalau kawasan kl ambil tak?boleh bg tau total sume kos penghantaran.tq..diana

YuNa berkata...

caras : dulu die ckp satu 1k :D mcm gmbo first tu kan... kan jalur itam putih.. satu jalur tuh satu marquee tent... meh email sy bg awk FB profile die

Rhyze Haiqal berkata...

saya pon ade wat marque tent .. yang paling besar ade saiz 40 METER X 50 METER. biasanya yang besar2 ni org guna untuk event promosi.. nanti jemput la datang ke kompleks kraftangan untuk majlis promosi kerja kahwin di Jalan Conlay 14june-2July 2012.
kalau berminat untuk order canopy @ marque tent, boleh hubungi saya :- 013 351 7037 ; azimi

fara berkata...

salam...blh bg cntact nmber x...i nk sewa marquee tent for my wedding....really need it....tq

fara berkata...

i nk sewa marquee tent...blh bg cntct nmbr x....

YuNa berkata...

fara : i tak tawu nak reply u kat mana.. xde bg email pon..ni fb die yer.. in JB https://www.facebook.com/perdanahacanopy.yusofmudahasiraj

YuNa berkata...

Fara : if u area kl, caterer yuna dulupon ada marquee tent.. cantek juga :) ni FB die https://www.facebook.com/pages/Nazlieza-Canopy-Catering-Wedding-Planner/140674305989985

Catat Ulasan