Khamis, 28 Oktober 2010

Suasa Haram???

Tadi lepas baca entry cik yanie, yuna suggestla tentang cincin suasa.. then terbaca komen tulis cincin suasa haram sbb ada campuran emas!! ooooo emmm jiiii....(OMG) yuna agak2 terperanjat sebab tak tahu pula.. huhuhu.. sebab akak kat Kedai Emas Sri Pinang tu cakap takde campuran emas...

Yuna terus surf kat tenet... YAA!! memang betul suasa ada campuran 1% emas!! banyak gak page yang yuna bukak.. sume cakap HARAM!!huhuhu napela Yuna boleh tak tawu ni???? agak2 terasa seperti ketinggalan zaman pulak.. +_+

Terus yuna rasa tak best.. uhuks!! so yuna pon terus call Kedai Emas Sri Pinang Cawangan Kajang Ni.. Yuna tanya suasa Sri Pinang ada campuran emas ke? die cakap takda... Suasa dari kedai ini hanyalah campuran Aloi, Zink dan Paladium.. sebabtu warna die silver... pastu die cakap, salu die akan lebih galakkan customer beli suasa warna silver ni sebab tak de kandungan emas.. fuhhh... baru lega.. patutla suasa sekarang ada warna silver kan kawan2...

So kepada semua kawan2 yang masih ragu... suasa di Emas Sri Pinang ( yg warna silver) takde campuran emas...tapi yang warna suasa tu, Yuna tak pasti pulak ada emas ke tak.. lupa nak tanya sbb takde kaitan... heeeeeeeeee ^___^


~~~^_^ hehehehe... selamat dwetku..
tak payah beli platinum pula..
perghhh menangis taw kalau nak beli cincin Platinum.. mahal lorhh..
(padahal enche tunang bg gelang tak kecoh pon kan.. hik2)

7 comments:

waniez nurul berkata...

wanie dulu pon igtkan nk beli cincin suasa..sib baik tanye google dulu, baca pendapat ustaz2 baru tau xboleh... so wanie beli cincin stainless steel.. but nice jgk..ala2 platinum..ahaks!

YuNa berkata...

waniez:ngeeee... kite pon carik gak stainless steel ritu.. tp xjumpa... masa da suntuk,so beli jesuasa.. murah sket dr platinum kan.. ^_^ don worry dear suasa kat Sri Pinang ada aloi+zink+paladium je ^_^ die xmasuk emas.. sebabtu warna die warna silver.. ala2 platinum gaks.. hik2!

cik syahira berkata...

assalamualaikum darl,

harga emas dah naik >_<" cemana ni? kita belum beli ring lagi. huk huk.

Aya@Pansy Princess berkata...

wah.. terkejut jap baca topik ni.. saye pon x tahu jugak. nway thanks for the info yuna :)

hari tue dh beli cincin suasa putih.. bile bace ur explanation rase lega sat. rsnye mmg xde campuran emas.. nnti nk kena gaklaa call kedai tuk check blk.

YuNa berkata...

cyra ; ya benarrr... skrg da turun sket jadi 146.. last wik 152 taw!! masa mak mertua bli gelang kite sib masih 137... xlma pas booking tu harga asek naek je... (gelang tu xpenah tgok pon.. surprise,, huhu)

aya : sy pon baru tawu td... terus time tu gak cari nombor n call. hehe (rugi ar klu kene bli baru kan.. kann.. ;p)

syazana berkata...

Yuna:I'm ur silent reader..huhuhu..officially syira friends.Thanx for the info ye.Tengah confuse gak nih,mahu beli suasa atau platinum,kalau platinum..matiklah..hahahaha

SM berkata...

suasa byk jenis.. ada yg putih ada yg perang (brownish).. yg perang tu mmg ade emas.. yg putih tu ada yg ada emas (sikit) dan ade yg xde.. so kena tanya.. me too br beli cincin suasa kat Sri Pinang.. and die confirmkan yg i beli tu xde emas..

1 lg.. cincin suasa (yg ada emas) ni sah bwk semayang sbb ia bkn najis, cuma hukumnya haram di pakai...

Catat Ulasan