Isnin, 11 Oktober 2010

Perkahwinan Adat Jawa

Tadi bukak picture kawan yuna kat Fb.. perkahwinan cuzn die kat Batu Pahat.. die buat perkahwinan adat Jawa.. ^_^ mmg cantekk.. bawah ni gambo yg yuna amik kat FB kawanku ayong(bukan nama sebenar, nama manja je ;p) harap halal ye ayong.. juz nak share kat kawan2 blogger.. ^_^ bawah ni antara gambo2 yg dapat kite share.. Salu kite tengok perkahwinan ala Inggeris dan moden je kan, tapi kalini kite tengok ala tradisional pulak..


Pengantin lelaki berarak menggunakan kerete kuda..

Close up kerete kuda tu.. cantekkk sangat!
Bunga2 segar menghiasi kereta kuda ni..


Dua Pahlawan mengetuai rombongan pengantin lelaki

Ini dipanggil Barongan.. hehe.. sib baek yuna pernah study
kt Batu Pahat.. so penah tanya 1 of my fren benda ni apa..

Kalau tengok benda ni macam ngeri kan? Tapi sebenarnya ianya melambangkan
sesuatu.. Okeh, meh yuna cerita sket pasal Barongan ni..

Sumber dari Wikipedia-Barongan merupakan sejenis tarian yang menggambarkan kisah-kisah di zaman Nabi Sulaiman dengan binatang-binatang yang boleh bercakap. Kononnya, seekor harimau telah terlihat seekor burung merak yang sedang mengembangkan ekornya. Apabila terpandang harimau, merak pun melompat di atas kepala harimau dan keduanya terus menari.

Tiba-tiba seorang Juru Iring bernama Garong yang mengiringi Puteri Raja yang sedang menunggang kuda lalu di kawasan itu. Melihatkan kedua haiwan itu menari, Pamong lalu turun dari kudanya dan menari bersama-sama binatang tadi. Tarian ni boleh dilihat di Batu Pahat, Johor dan Selangor.

So Barongan kat gambar atasni menujukkan gabungan Harimau dan Merak yang menari. Kalihatan kat tepi Barongan tu jg alat muzik yang mengiringi tarian seperti angklung,gendang dan gong.

Pasangan Pengantin sama cantek sama sepadan.. :)
dengan persalinan Jawa dan Pelamin yang unik ikut tema ala jawa..

Backdrop meja beradap pun mengikut tema majlis..
so different rite.. ^_^

Salah satu adat perkahwinan jawa.. :)

Hantaran dari pihak lelaki.. sangat cantek dan mewah..
bekas hantaran ni pon nampak unik kan..

Hulubalang2 yang segak berbaju melayu membawa hantaran.

Hantaran dari pihak perempuan pon sangat cantek dan unik!

11 dayang mengiringi pengantin perempuan pula..
Mewakili setiap dulang dari pihak perempuan..
(p/s kawan kite yg kiri sekali sebelah depan)


Wah... majlis ni memang sangat unit dan best!
~~~ adat minangkabau macamana pulak ea???

11 comments:

cik syahira berkata...

assalamualaikum darl,

whoa. cantiknya adat jawa. sweet sangat. eh, batu pahat kat mana tu? rumah kita tu. hik2x

kita berangan-berangan nak buat kuda kepang sebab kita sangat suka tengok kuda kepang masa kecik-kecik.

tapi.. nanti kata tiru jiran depan rumah pula. hu2x cemana ek?

Tanpa Nama berkata...

boleh je syahira nak buat.kuda kepang mmg selalu dibuat persembahan.zapin pon menarik jg.tp gambar kt atas tu mgkin sedara MB kot.yela MB johor pon turun.

-SK-

YuNa berkata...

syira : sweet kan?? kamu cubala... unik sket.. ;)

waniez nurul berkata...

yuna...cantik gak..lain dr yg lain kan..
tp cam seram gak tengok barongan tuh...
nnt takut ramai yg xleh tidor mlm..hehehhe

YuNa berkata...

hehehe tula... first tengok barongan mmg ngeri.. terpkir gak napela rupa die agak mnkutkan... huhhu... tp bl pikir2 blik bnda ni tradisi so dari awal da bntuk mcmtu so berterusanla mcmty kot.. hehe

Tanpa Nama berkata...

salam..maaf mganggu,just nk minta tolong tanyakan ur fren, mana cuzn dia dpt ek bekas hntaran mcm sangkar tu(yg dr pihak perempuan)..i was searching for that..tq

Tanpa Nama berkata...

nnt boleh tolong balaskan kat email ye pasal dpt mana bekas hntaran tu,tq
khalifah_nur86@yahoo.com (hanim)

Ms.D berkata...

Assalamualaikum. I'm one of TESL students. Undergoes foundation year. Just want to inform the owner of this blog that I did copy paste some of this JAVANESE custom marriage pictures. Thank you!~

wawa berkata...

Salam perkenalan.. bole tlg tyekn x kt mne cuzn kwn yuna sewa kereta kuda 2? tq..

ctj4mme berkata...

hi,

Boleh tak tanyakan kawan yuna, puan ayong, dekat mana ya dia sewa persalinan jawa ni :)

Kemp berkata...

nk tny, mane die sewa kete kuda tu??? penat cr untuk wedding ni

Catat Ulasan